Hoe het zit

De doorgeslagen flexibilisering heeft Nederland aan het wankelen gebracht. Levens lopen muurvast in flexwerk en de scheefgroei neemt steeds verder toe.De maatschappelijke crisis rond het coronavirus heeft dat genadeloos blootgelegd; grote bedrijven hebben hun ware gezicht laten zien. Wij hebben met z’n allen de economie overeind gehouden, maar de bazen pakken de winst – dat is de échte economische crisis. De politiek moet dus ingrijpen, de scheefgroei bij de wortels aanpakken en zo de basis leggen voor een eerlijke samenleving.

Corona vergroot de scheefgroei

Voor meer en meer mensen zijn de problemen rond ‘flex’ onmiddellijk herkenbaar. De wankele basis in je werk bemoeilijkt allerlei keuzes in je leven; je zit voortdurend met een knagende onzekerheid. Je bouwt nul pensioen op, maar je draagt wel schulden met je mee waar je niet vanaf komt. Kinderwensen stel je uit; je bent totaal kansloos op de woningmarkt. Perspectief waar het naartoe gaat in je werk en daarbuiten ontbreekt. Terwijl de top het alsmaar beter krijgt! 


Toen het coronavirus toesloeg zagen we welk werk onze samenleving echt overeind houdt; in de zorg, de supermarkten, het onderwijs, distributiecentra en het winkelpersoneel – allemaal zetten mensen een tandje bij. Maar het vooruitzicht voor de uitzendkrachten, werknemers op nul-urencontracten, schijnzelfstandigen en freelancers in die sectoren lijkt dat zij de grootste klappen opvangen wanneer de overheidssteun stopt. En niet die helden van de crisis worden beloond voor hun keiharde werken, maar vooral hun bazen – zowel bij de grote bedrijven als in de uitzendbranche. Grote bedrijven waren grootontvangers van staatssteun, maar ze belonen hun directeuren met bonussen en hun aandeelhouders met dividend. Voor hen is de coronacrisis allerminst een economisch tegenslag gebleken. Ze maakten het een nieuw verdienmodel! 


Logisch dat in deze maatschappelijke crisistijd het besef is gegroeid: ‘dit werkt niet, dit is niet eerlijk.’ Meer en meer burgers verzetten zich zich actief tegen het doorgeslagen flex-denken en de scheefgroei in arbeidsverhoudingen. Wij hebben ten slotte met z’n allen die grote bedrijven financieel overeind gehouden. Maar zij behandelen hun werknemers nog steeds als een inefficiënte kostenpost, in plaats van als het hart van het bedrijf.

Uitgangspunten voor een nieuw kabinet

Daarom moet een nieuw kabinet ingrijpen. Grote bedrijven en de uitzendbranche moeten de helden van de crisis eindelijk een fatsoenlijke basis in hun leven bieden: houvast, zeggenschap en een eerlijke beloning! Dat gaan ze echt niet uit zichzelf doen; de overheid moet ophouden met naïeve oproepen aan bedrijven en zelf paal en perk moeten stellen aan de doorgeslagen flexibilisering. Alleen de overheid kan die stevige basis leggen onder een nieuwe arbeidsmarkt.

Wij roepen het nieuwe kabinet om aan de slag te gaan met deze uitgangspunten:

Wij – DeGoedeZaak, FNV en een groeiende groep actieve burgers –  gaan daarom samen met jou dit flex-fiasco aan banden leggen. We laten zien waar het fout gaat, verbinden de mensen in verschillende beroepen maar in hetzelfde schuitje met elkaar – van vakkenvullers en postbezorgers, tot journalisten en onderzoekers. En we doen een beroep op iedereen in Nederland: dit raakt ons uiteindelijk allemaal, maak je sterk voor anderen die het minder hebben en spreek je uit. Zo krijgen we heel Nederland mee in onze oproep dat het roer om moet. We laten zien hoe het anders kan en bouwen met elkaar aan een sterke en rechtvaardige samenleving. 

Want eerlijk werk, dat is de basis!